piątek, 19 grudnia 2014

Corn Dog – czyli dogi na patyku

Corn dog to amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona na gorącym oleju. Corn dogi podawane są na drewnianym patyku lub bez patyka.
Jest to danie bardzo popularne w amerykańskiej kuchni, sprzedawane jako dania podawane „na ulicy”. W niektórych lokalach przygotowuje się je na bieżąco, w innych – korzysta się z zamrożonych postaci. Podawane są z ketchupem, musztardą lub majonezem.
Danie to ma nawet swoje święto. Narodowy Corn Dog Day jest świętowanym meczem koszykówki mężczyzn. Corn dogi serwowane były w centach handlowych i na stacjach benzynowych. Były sprzedawane również przy okazji obchodów państwowych, festiwalach oraz wydarzeniach kulturalnych.


Co jest potrzebne do przygotowania corn doga?
½ szklanki mąki kukurydzianej
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 jajko
Szczypta soli
Łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
6 grubych parówek
Olej do głębokiego smażenia

Etapy przygotowania

  1. Wymieszać osiem pierwszych składników – na gęste ciasto, zagrzać olej w rondelku. 
  2. Każdą parówkę nadziać na patyczek, maczać w cieście a potem smażyć na oleju na złotobrązowy kolor
  3. Podawać z frytkami i ketchupem


Danie błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku bardzo smaczne – przekonaj się sam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz