środa, 26 listopada 2014

Domowe Hamburgery

Fost food w domu? Jak najbardziej!

Jak zrobić domowe hamburgery? Po pierwsze wybierzmy dobrej jakości mięso. Jakie najlepsze? Cóż. W tym przypadku mamy prawo być wzrokowcami i kierować się wyłącznie wyglądem. Jakie mięso na hamburgera?
Wybierzmy sklep w którym można to mięso zobaczyć przed zmieleniem. Najlepiej wybrać wołowe lub wieprzowy fragment bez ścięgien – o lekko marmurowej fakturze. Wyglądające ładnie o zdrowym, różowym, lekko „krwistym” kolorze. W przypadku wołowiny dobrze jest wybierać takie ze szpondra i mostku.



Składniki:

500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny dobrej jakości
Ząbek czosnku
1 duża czerwona cebula
Sól
Kmin Rzymski
Łyżka chili
Ziarna kolendry
1 jajko
2 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy
Łyżka wody
Oliwa do smażenia

Puls:
Bułki do hamburgera
Żółty ser pokrojony w plasterki
Cebula
Ogórki Konserwowe
Sosy: ketchup, musztarda, BBQ

Cebule i czosnek kroimy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy aż będą złotego koloru. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone z wybranego przez nas gatunku umieszczamy w większym naczyniu. Dodajemy wodę, jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, przyprawy: przemieloną kolendrę, chili, sól, kmin rzymski. Wsypujemy cebulę z czosnkiem. Mieszamy wszystkie składniki – najlepiej ręcznie.
Formujemy okrągłe kotlety – smażymy. Średnice dopasowujmy do wielkości bułki. Burgery smażymy lub grillujemy na patelni grillowej przez około 3-4 minut. Burgery smażymy aż się przyrumienią i nie będą się za bardzo rozpadać. Dobry burger jest soczysty.

Bułki nieco podgrzewamy, przekrajmy na pół. Sosami smarujemy obie połówki bułki. Napełniamy bułkę pozostałymi składnikami: ser, ogórki, cebula.

Podajemy. Jemy. Możemy się zachwycać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz