Co jest ważne? CZEKOLADA. Dobrej jakości. Koniecznie. Czyli jaką? Cóż. Taką z przynajmniej 80% zawartością kakao. Znaczy tłuszczu kakaowego.
Składniki:
225 g dobrej, ciemnej czekolady
200 g cukru
3 roztrzepane jajka
225 g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 zmielonych migdałów lub innych orzechów
100 g posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Na małym rondlu rozpuszczamy czekoladę z masłem – dobry sposób, to roztapianie czekolady w kąpieli parowej. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier, mieszamy całość – odstawiamy do przestygnięcia.
Dodajemy roztrzepane jajka, migdały i orzechy włoskie. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut – podajemy gotowy wypiek z lodami i sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy:
75 g ciemnej czekolady
125 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espreso – rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 łyżka miodu
Połamaną czekoladę umieścić w rondlu. Dodać wszystkie składniki i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy składniki połączą się – zdjąć rondel z ognia i przelać zawartość do dzbanka.
Polewamy ciasto gotową masą, dodajemy kulkę lodów (dobrze smakują waniliowe lub miętowe).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz